Kaksipäiväinen Supervoimia-livestriimi, keskiviikko

  • 26.5.2021
  • Oma koulu, päiväkoti ja työpaikka
  • Ei vaadi ilmoittautumista

Seuraa striimiä täällä.

Keskiviikkona 26.5.2021 klo 9–14

9.00–10.00 Aamun avaus
Suuri Luetaan!-lukukilpailun voittajien julkistus, Agenda Toivonen (Annina Rokka, Oulun kaupunginteatteri)
Suuri Luetaan! -lukukilpailu on päättynyt. On aika palkita sarjojen parhaat. Tilaisuudessa arvotaan myös palkintoja kaikkien lukukilpailuun osallistujien kesken. Katso lukukilpailun seuranta: www.lukumittari.fi.

10.00–10.45 Toivon tähtikarttoja – etävieraana Esko Valtaoja
Haastattelijoina Kiimingin lukion opiskelijat Milla Pekkala ja Mimosa Joenväärä

Toivon Agenda ja Luetaan! -tapahtumaan saapuu kirjailijavieraaksi suomalaisten suosikkitutkija Esko Valtaoja, tähtitieteen emeritusprofessori Turun yliopistosta.  Tällä kertaa hän vastaa kysymyksiin, jotka askarruttavat oululaisia lapsia ja nuoria.

Useita tietokirjoja kirjoittanut Valtaoja on palkittu mm. Tieto-Finlandia-palkinnolla, Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja Mensan palkinnolla. Valtaoja on hyvin suosittu puhuja ja taitava popularisoimaan tieteellistä tietoa. Tulevaisuuteen toiveikkaasti suhtautuvan emeritusprofessorin luennot käsittelevät usein tulevaisuuden näkymiä rohkaisevasta näkökulmasta.

Toivon tähtikarttoja tallennetaan.

10.50–11.30 Oulun Mahdollisuuksien torin paneelikeskustelu: Nuoret maailman muuttajina
Paneelin tarkoituksena on tuoda esille oululaisten järjestöjen toimintaa ja kansalaisaktiivisuutta. Esille nostetaan Agenda2030-tavoitteita sekä kestävän kehityksen kysymyksiä paikallisten toimijoiden näkökulmasta ja keskustellaan muun muassa siitä, miten nuoret voivat toimia Oulun järjestöissä paremman maailman puolesta sekä mitä jokainen meistä voi itse tehdä arjessa muutoksen eteen.

Katso panelistit ja lisätiedot keskustelusta

11.30-12.00 Tauko

12.00–12.45 Lukutaidon lounastunti
Peruskoulusta putkaan – miten lukutaidolla ehkäistään syrjäytymistä?
Mitkä tekijät johtavat lukutaidon polarisoitumiseen?
Vieraana Aleksis Salusjärvi

Mistä johtuu, että nuorten lukutaidon osaamiserot kasvavat? Minkälaiset nuoret ovat vaarassa pudota kelkasta ja miten ilmiö näkyy eri puolilla Suomea? Nuoret syrjäytyvät kahdella eri tavalla: jotkut jäävät kotiinsa ja jotkut eivät palaa kotiinsa. Silti ilmiölle on olemassa vain yksi sana. Lukutaidon avulla ongelmaan on mahdollista puuttua.

Aleksis Salusjärvi on helsinkiläinen kirjallisuuden ammattilainen ja oppikirjailija, joka opettaa lukutaitoa eloonjäämistaitona 13–29-vuotiaille nuorille erityisopetuksessa ja vankiloissa.

Lukutaidon lounastunti tallennetaan.

13.00–13.30 Tähtisumua ja toisia maailmoja – sanataideretki Unikudelmiin
Näyttelyretken oppaina
Kati Inkala ja Anna Anttonen sanataideopettajat ja Unikudelmia-näyttelyn käsikirjoittajat

Tervetuloa retkelle unien maailmaan! Unikudelmia on näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Matka alkaa valvemaailmasta, jossa huijarisänkykauppiaan antiikkisänky on tyhjillään, mutta Uppiksen talviunipesästä kuuluu tuhinaa. Jossain on Unenraja, jonka kautta pääsee suloisten unien Haaverantaan ja ihmeelliseen Unien kirjastoon. Matkan aikana kuullaan Unikudelmia-näyttelyn kirjojen kertomuksia ja tutustutaan mielenkiintoisiin nykytaideteoksiin, jotka kietoutuvat osaksi näyttelyn kokonaistarinaa.

13.45–14.00 Tapahtuman päättäjäiset
Kuppikakkukisan voittajan julistus, kOulujokisoutukisan voittajan julistus.
Toivon tarina improvisoiden, Agenda Toivonen (Annina Rokka, Oulun kaupunginteatteri)

Jaa tapahtuma